Kantaron, kendisinin ve yağının her türlü deva olduğu halkça bilinen şifalı bir bitkidir. Sarı kantaron, mavi kantaron ve kırmızı kantaron olarak üçe ayrılır. Aynı zamanda kan otu, binbirdelik otu ve kılıç otu olarak da bilinmektedir. Bir tür otsu bitki olan kantaron, mızrak benzeri bir şekle sahip olan ucu çiçekli dallardan meydana gelir. 8 ile 50 milimetre aralığında değişen bu dalların uçlarında yer alan çiçeğin rengi, bitkinin sarı, mavi veya kırmızı kantaron olarak adlandırılmasını sağlar. Kendine has yaprakları olan kantarona binbirdelik otu denmesinin nedeni, yaprakların ışığa tutulmasıyla görülebilen parlak yağ noktalarıdır.
Evet, kantaron yağı halkça bilindiği gibi oldukça şifalı ve faydalı bir bitkidir. Tıp alanında ilaç yapımında ve şifalı masajlarda kullanımı oldukça yaygındır. Kantaron bitkisi içerisinde barındırdığı vitaminler ve proteinler nedeniyle tıbben kullanımı çok yaygındır. Bunun yanı sıra kantaron yağında bütün bileşenler toparlanmış şekilde bulunduğu için masaj sektöründe tedavi ve rahatlatma amacıyla kullanılır.
*Vücudunuzda meydana gelen yara ve yanıkların tedavisinde sarı kantaron yağının yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.
*Vücutta meydana gelen iltihaplanmalara karşı önlem almakta çok faydalıdır.
*Hücre yenileyicidir. Hücre yenileyici olması onu masaj sektöründeki önde gelen yağlardan bir tanesi haline getirir. Masaj severlerin vazgeçilmezlerinden bir tanesidir.
*Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği barındırır.
*Kanamaları durdurma özelliğine sahiptir.
*Romatizma ağrılarına iyi gelir.
*Mide ağrılarına son verir. Mide asidini atmakta yardımcı olur.
*Kan şekerini düşürür ve kan şekeri seviyesini normal hale getirir.
*Böcek ısırıklarına ve çeşitli hayvanların zehirlemelerinde panzehir olarak kullanılır.
*Uyku problemlerine iyi gelir
*Güçlü bir antioksidan olarak bilinir.
*Saç dökülmesini önemli ölçüde önler.
İlk olarak kantaron bitkisi, çiçeği ve sapıyla birlikte güzelce yıkanıp kurutulur. Kurutulan kantaronlar parçalara ayrılıp bir kavanozun içine koyulur. Kavanoz doldurulmalı fakat bitkiler sıkıştırılmamalıdır. Bitkiyi parçalara ayırırken makas ya da bıçak kullanmamalı, elinizle parçalara ayrılmalısınız. Bu şifalı bitkiyi işleme tabii tutarken çok dikkatli ve titiz olmak zorundasınız. Kavanoza konulan kantaron bitkisinin üzerine saf zeytinyağı doldurulur. Kavanozun ağız kısmına bir tül, tülbent ya da temiz ince bir bez koyarak kapatılır. Bu aşamada kavanozun kapağını kapatılmaz. Sarı kantaron bitkisinin özünü zeytinyağına bırakabilmesi için 5 gün boyunca güneşte bekletilir. 5 gün sonra kavanozun kapağı kapatılarak hava ile teması engellenir. 40-45 gün kadar güneşte bekletilir. Bu süreçte sarı kantaron bitkisi zeytinyağı ile karışacağı için yağ kırmızılaşacaktır. Ara sıra kavanozu ters düz ederek karışımı karıştırmak gerekir. Sürenin sonunda, kırmızı renge bürünen yağ süzülerek koyu renkli bir şişeye koyulur ve güneş almayan bir ortamda saklanır. Evde hazırlayabileceğiniz kantaron yağı gibi yüzde 100 doğal kantaron yağını bu kadar zahmete katlanmadan Hayfene’den kolayca sipariş edebilirsiniz.
Kantaron yağı içerisinde barındırdığı güçlü enzimler ile insan vücudu üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle masaj esnasında kullanımı oldukça yaygındır. Kantaron yağının cilde olan faydalarını inceleyelim;