Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarına baharat olarak kullanılan karanfil adı veriliyor ve bu tatlı ve kokulu tomurcuklar, en çok da Zanzibar, Endonezya, Madagaskar, Hindistan ve Sri Lanka’da yetişiyor.
Bu mis kokulu baharat, ülkemizde karanfil ismini, kokusunun Dianthus çiçeği olarak geçen ve karanfil olarak bilinen çiçeğe benzetilmesinden alıyor ve kokusu dışında bu iki bitkinin bir akrabalıkları bulunmuyor. Baharat olarak Çin’de, yaklaşık 2500 yıldır kullanılıyor. Toz veya tane olarak bulunan karanfil; pek çok yemekte, çeşitli soslarda, leziz tatlılarda ve içeceklerde kullanılabiliyor.
Kuzu, balık, köfte, tavuk haşlama, okyanus lokumu (scallops), yengeç, çorba, kırmızı lahana, soğanla birlikte yahnilerde, Brüksel lahanası, karnabahar, kabak, incir, tatlılar, vanilyalı dondurma, soslar, armut, elma, sıcak şarap, komposto, kek, meyve salatası, ekmek.
Bir tülbendin içerisine soğan dilimlerini koyun. Ardından karanfil, tarçın ve 2-3 adet küp şekeri etlerinizi kaynatırken etin suyuna atın. Bu baharat bohçasıyla, etinize farklı bir lezzet katmış olacaksınız.
Karanfilin verdiği ferahlık boğazlarınıza iyi gelecek. Boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı pastili evde yapabilirsiniz.
Baharatlar kategorimize geri dönebilir ya da kırmızı tane biber hakkında bilgi alabilirsiniz.