500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Saf Salep Nedir? Saf Salep Nasıl Yapılır?

Saf Salep Nedir? Saf Salep Nasıl Yapılır?

Feb 10, 2024

Salep denilince artık pek çoğumuzun aklına hazır paketlerde satılan ve ismine “salep karışımı” denilen içecekler geliyor. Oysaki salep küçük bir pakete sığan, katkı maddeleri eklenmiş o içeceğin ötesinde, çok özel bir lezzet. Şimdi gelin, yapay şekerler, koruyucular ve diğer aromaların arkasına saklanmayan, özel ve kıymetli saf salebin dünyasını tanıyalım.

Gerçek ve katkısız salep bir orkide türüne ait yumru köklerin toz haline getirilmesiyle elde edilir. Yüzyıllardan beri mutfağımıza yeri olan salep Osmanlı İmparatorluğu zamanından bu yana hem içecek olarak tüketilir hem de tatlı, dondurma ve muhallebilere ilave edilir. Salebi özel kılan elbette her şeyden önce lezzeti. Fakat içine girdiği sıvıyı yoğunlaştırma kapasitesi de salebin kullanım alanını genişletir. Bu becerisini, orkide yumrularının içinde bulunan glikomannan isimli madde sağlar.

Saf Salebin Faydaları Nelerdir?

Saf salep sıcacık içimiyle, güzel lezzetiyle her şeyden önce içen kişiyi memnun eder, soğuk günlerde içini ısıtır. Salep karışımlarının aksine saf salep doğal ve yumuşak lezzeti sayesinde, mideyi rahatsız etmez, kan şekerinin dengesini bozmaz. Keyifle içilebilir.

Saf salep ayrıca kışın hastalıklardan korunmaya destek olur. Bizi ısıtarak, soğuktan korur. Grip, nezle gibi hastalıklarda salep içilmesi, öksürüğü azaltması ve boğazdaki rahatsızlığı alması nedeniyle tavsiye edilir. Ayrıca göğsü yumuşatır ve genel olarak hastalık belirtilerinin hafiflemesini sağlar.

Saf salep bağışıklığa destek olur. Bununla birlikte mide ve bağırsakların sağlığına katkısı vardır. Sindirim sisteminin çalışmasına destek olarak şişkinlik ve hazımsızlığın önüne geçer. İçindeki karbonhidrat ve doğal şeker yapısıyla zihin açıklığı ve enerji verir.

Salebin bir diğer faydası da baş ağrısına iyi gelmesidir. Kışın bir yanda soğuk hava, diğer yanda yoğun iş ve okul temposu derken, çoğumuz daha yorgun ve bitkin hissederiz. Stres ve yorgunluğa bağlı baş ağrısı şikayetleri bu dönemde artar. Saf salep, özellikle de tarçınla bir arada tüketildiğinde, baş ağrısını hafifletir ve gerginliği alır.

Salebin ayrılmaz eşlikçisi tarçın da, salebin faydalarını ikiye katlar. Salep tarçınla birlikte tüketildiğinde tatlı isteğini bastırır. Kan şekerini dengeler. Güzel bir ara öğün olarak kışın diyet yapan kişilerin yanında olur.

Saf Salep Ne Kadardır?

Saf salep, piyasada görmeye alışkın olduğumuz salep karışımlarına göre daha yüksek fiyatlıdır. Kıymetli ve elde etmesi zor bir ürün oluşu bu durumu etkiler. Ancak saf saleple ilgili en önemli detay ise, gerçekten çok küçük bir miktar ile oldukça büyük bir porsiyon salep içeceği hazırlayabileceğinizdir. Bu nedenle genellikle küçük bir miktar salep satın aldığınızda, kış boyu kullanabilirsiniz.

Saf salep nasıl yapılır sorusunun cevabına gelmeden önce, saf salep ne kadardır sorusunun cevabına sizi götürelim. Hayfene saf salep ve Hayfene dağ salebi ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Dağ salebinin ne olduğunu merak eden okuyucularımız için de küçük bir not paylaşalım. Dağ salebi, bayır salebinden farklı olarak dağlık bölgelerde yetişen bir türdür. Ünlü Kahramanmaraş dondurmasına aroması, dünyada sadece Kahramanmaraş ve Kastamonu’da yetişen dağ salebinden gelmektedir.

Saf Salep Nasıl Yapılır?

Saf salep nasıl yapılır sorusunun ipucu kullanılan miktarda saklı. 4 kişilik porsiyon hazırlamak için, 1 litre süte 1 silme çorba kaşığı saf salep eklemeniz yeterli olacaktır. İçine 1 veya 2 çorba kaşığı esmer şeker ekleyerek, salebinizi tatlandırabilirsiniz.

Saf salebi hazırlarken, sütü bir tencere alın. İçine salebi ekleyin. Yavaş yavaş karıştırarak süt ve salep karışımını ısıtın. Kaynamaya başladığında bir iki dakika sonra altını kapatın. Sonrasında yoğun kıvamını iyice alıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Karıştırma aşaması, salebin topaklanmaması için oldukça önemli.

Saf salep yaparken karşılaşılan en klasik sorunlardan bir diğeri de tencerenin altının tutmasıdır. Kısık ateşte ve düzenli karıştırarak hazırlayacağınız salep ise, herhangi bir sıkıntı çıkarmadan nefis bir şekilde bardağınıza kadar gelecektir.

Saf salep kıvam alıp da hazır olduktan sonra fincanlara boşaltın ve üzerine tarçın serperek servis yapın. Tarçın tadını saleple buluşturmanın bir diğer yöntemi ise, salebi pişirdiğiniz tencerenin içine çubuk tarçın atmaktır. Dilerseniz bu aşamada kakule, portakal kabuğu veya damla sakızı da ilave edebilirsiniz.

Saf Saleple Yapılan Tarifler

Saf salep sadece bir içecek değildir, tatlılarda da kullanılır dedik. Saf salebi mutfağınızın baş tacı yapacak birkaç ipucumuzu da paylaşmak isteriz. Salep, sütle birleştiğinde kıvam verdiği için muhallebilerde ve sütlaçlarda de rahatlıkla kullanılabilir. Sütlü ve cevizli irmik tatlısı hazırlayanlar, karışımın içine saf salep katarak tariflerini farklılaştırabilir. Saf salep Hindistan cevizi ve vanilya lezzetiyle çok iyi gider. Bu ikiliyle bir arada, kek ve kurabiye tariflerine de girebilir. Pasta kremalarında ve diğer tüm süt bazlı kremalarda yoğunlaştırıcı ve lezzet verici olarak kullanılabilir.