Sofranızda lezzetli bir kebap varsa yanında içecek olarak ne tercih edersiniz? Ayran, gazlı bir içecek ya da su… Hepsi de çok yakışır ancak bizim tercihimiz soğuk ve hafif acılı bir şalgamdan yana. Başta kebaplar olmak üzere et yemeklerinin, dönerin, balık ekmeğin ve çiğ köftenin yanına çok yakışan şalgamı genellikle bir restorana gittiğimiz zaman bu yemeklerin yanında tüketiyoruz veya marketten satın alıyoruz ama pek çok lezzeti olduğu gibi şalgamı da evde hazırlamak mümkün. Fermente etme süresinden dolayısı yapımı iki haftayı bulan şalgam suyunu hazırlaması ise son derece kolay.
Şalgam Nerede Yetişir?
Şalgam suyunun Adana ve yöresinde sıklıkla tercih edilmesi şaşırtıcı bir durum değil. Öncelikle söylediğimiz gibi şalgam suyu, Adana’nın meşhur kebabının yanına çok yakışıyor. Ama asıl önemli sebep, şalgam bitkisi Çukurova’da, yani Adana ve çevresinde üretiliyor. Üstelik sadece üretiminin burada yapılmasıyla da kalmıyor; Çukurova bölgesinin havası, şalgamın mayalanması için en ideal şartları taşıyor.
Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir? Şalgam Suyunun Zararı Var mı?
Yüksek miktarda vitamin ve mineral içeren şalgam suyu, sağlıklı içecekler arasında yer alıyor. Sindirimi kolaylaştıran ve mideye iyi gelen şalgam suyu, vücuttaki toksinleri atmaya da yardımcı oluyor. İçeriğindeki kalsiyum ve demir, kemik ve dişleri güçlendiriyor. A, B ve C vitaminleri ile kalp damar sağlığını koruyan şalgam suyu, boğaz iltihabına ve romatizmalara da iyi geliyor. Şalgam suyunun afrodizyak özellikleri de bulunuyor.
Şalgam suyu faydalı olmakla birlikte içindeki yüksek tuz miktarı nedeniyle tansiyon rahatsızlığı olanların ve hamilelerin tüketmemeleri veya ölçülü tüketmeleri gereken bir içecek. Bunun yanında iştah açıcı özelliği olan şalgam suyunu, kilosunu korumak veya zayıflamak isteyenler de dikkatli içmeli.
Şalgam Suyu Tarifi
Şalgam suyunun ana maddesi sanıldığı gibi yalnızca şalgam bitkisi değil. Şalgam suyunda ayrıca pancar ve siyah havuç da bulunuyor. Paylaşacağımız tariften yaklaşık 40 bardak şalgam suyu çıkıyor. Siz de miktarı kendinize göre ayarlayabilir, malzemeleri aynı oranda çoğaltıp azaltabilirsiniz.
Malzemeler
1 adet büyük boy şalgam
1 adet büyük boy pancar
1 kilogram siyah havuç
Yarım tatlı kaşığı limon tuzu
1,5 yemek kaşığı kaya tuzu
Yarım ekmek
Yapılışı
Şalgam, pancar ve havucun kabuklarını soyup güzelce temizleyin. Şalgam ve pancarı yuvarlak dilimleyin, havuçları da dikine bir şekilde dörde bölün. Temiz bir tülbentin içine ekmeği koyup düğüm atın. Tuz haricindeki malzemeleri 10 litrelik cam kavanoza yerleştirin. Tuzu ise bir miktar suyla karıştırıp erimesini sağladıktan sonra kavanoza dökün. Kavanozu ağzına kadar suyla doldurun. Burada musluk suyu değil, içme suyu kullanırsanız daha lezzetli bir içecek elde edersiniz. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp 15 gün boyunca serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edin. İki haftanın sonunda kavanozu açıp içinde ekmeğin olduğu tülbenti çıkartın. Şalgam suyunu da şişelere alarak buzdolabında muhafaza edin.
İpucu: Ekmek yerine bir su bardağı bulgur kullanabilirsiniz.
Acılı Şalgam Suyu Nasıl Yapılır?
Şalgam suyunu acılı yapmak isterseniz, kavanozun içine 3-4 adet kurutulmuş acı kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Biberleri bütün atmak yerine ikiye bölerseniz daha yoğun bir acı elde edebilirsiniz.
Acılı şalgam suyu yapmanın bir diğer yöntemi de acı süs biberi turşusunun suyunu kullanmak. Ancak bu yöntemi tercih edecekseniz, şalgam suyunu hazırladığınız kavanoza biber turşusu suyu eklemeyin. Aksi takdirde şalgam suyunun tadı hızla bozulabilir. En iyi yöntem şalgam suyu hazırlandıktan sonra içeceğiniz zaman bardağınıza acı biber turşusu suyu da ekleyip karıştırmak. Böylece son derece lezzetli bir acı elde edebilirsiniz.