Anavatanı Amerika’nın tropikal bölgeleri olan yenibahar bitkisi Jamaika biberi olarak da adlandırılmaktadır. Bitki olgunlaştıktan sonra meyveleri yeşilken toplanır. Baharat olarak kullanılması için toplanan meyveler güneşte kahverengiye dönene kadar kurutulur.
Kokusu ve tadı tarçın, karanfil, karabiber ve hindistancevizine benzer. Yenibahar yemeklere özel bir tat katar. Sarma, etli dolma ve lahana dolması gibi et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Et yemekleri dışında aşure, kek, pasta ve kurabiye gibi farklı tatlılara koku ve tat vermek için de eklenir.
Yenibaharın Faydaları
Yenibahar baharatı özellikle yemeklere katıldığında hazmı kolaylaştırıcı ve gaz giderici özelliğe sahiptir.
Potasyum içerdiği için kan basıncını dengeler ve kalp ritmini düzene sokar. Vücutta kan dolaşımını hızlandırır.
Yenibaharın diğer bir faydası ise diş sağlığını güçlendirmeye yardımcı olmasıdır. Bakterilerle mücadele ediyor ve ağız içinde bakteri oluşumunu azaltmaya yardımcı oluyor.
A ve C vitamini içerdiği için kemik gelişimine katkı sağlıyor.
Tüm bunların yanında yenibahar bitkisinin özünden elde edilen yağ ise masaj yağı olarak kullanılır ve banyo suyuna birkaç damla katıldığında sakinleştirici özelliğe sahip olur.
Yenibaharın Yan Etkileri Nelerdir?
Genellikle yemeklerde kullanıldığı için şu ana kadar kullanımı ile ilgili bir yan etkisi görülmemiştir. Fakat gebe ve emziren annelerin kullanılması önerilmemektedir. Diğer baharatlarda olduğu gibi yenibahar baharatını da aşırıya kaçmadan kullanılması gerekir. Baharatlara karşı alerjik reaksiyonlar gösteren bir bünyeye sahipseniz, yenibaharı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Hayfene’den ışınlama işlemine maruz kalmamış, mis kokulu bu baharatı hemen sipariş edebilirsiniz.