Mutfak, nesilden nesile aktarılan tecrübelerin bir araya geldiği büyülü bir yerdir. Herkes ona kendinden bir şey katar, yeni deneyler yapar; neticesinde her evin ve her kültürün kendine özgü bir bilgi birikimi oluşur. Mutfağı yönetmek sadece lezzetli yemekler yapmak demek değildir. Sağlıklı, temiz, hesaplı ve tasarruflu olmak bu işin olmazsa olmazlarındandır. Bu noktada bize yol gösterense, her şeyden önce büyüklerimizin bize mirası olan kurallar ve tavsiyelerdir. Derin bir tecrübeyi barındıran bu tavsiyeler sayesinde mutfağımızdan bereket ve lezzet eksik olmaz.
İşte bu makalemizde, sağlıklı, lezzetli ve bereketli bir mutfak için büyüklerimizden miras tavsiyeleri ele aldık. Sizlerin de eklemek istedikleriniz olursa, yorumlara yazarak bizlerle ve Hayfene Blog takipçileriyle paylaşabilirsiniz.
Pişirme tavsiyeleri
Çay demlerken, daha lezzetli olması için demlemeden önce çay yapraklarını soğuk suyla yıkayın ve suyunu süzüp bu şekilde kaynamış suyu ekleyin.
Evde kabartma tozu kalmadıysa, İngiliz karbonatı doğal bir alternatiftir. Bunun yanında içine 1 çorba kaşığı kadar limon suyu eklerseniz, bu da kekinizi kabartır. Ayrıca yine kek tariflerinin ilk aşamasında şeker ve yumurtayı iyice çırpmak da pofuduk keklerin anahtarıdır.
Kekinizin içine kuru meyveler ilave edecekseniz, bunları öncesinde una bulayıp eklerseniz dibine batmaz ve kekin içine homojen şekilde yayılırlar.
Hamur işlerinizi yaparken, güzelce mayalanması için yoğurduğunuz hamuru ılık bir yerde bekletmeniz gerekir. Isınması için açtığınız fırının üzerine veya yanına koymak pratik olabilir.
Yumurtanızı haşlarken, dilediğiniz katılıkta olmasını ve servis edilene kadar o şekilde kalmasını istiyorsanız, gerektiği süre haşlandıktan hemen sonra soğuk suyun içine atın. Böylece pişme sürecini durdurmuş olursunuz.
Tencere yemeklerinizin tuzu fazla kaçtıysa, bunu içine çekmesi için tencerenin içine birkaç parça patates atın. Yemeğiniz piştiğinde servis etmeden önce patatesleri içinden çıkartmanız yeterli.
Pilavınızın bembeyaz olmasını istiyorsanız, içine birkaç damla limon sıkabilirsiniz. Ayrıca pirinç pilavına bir miktar limon kabuğu rendesi eklemek lezzetini de çok güzel hale getirir.
Kabak tatlısı yaparken aşırı sulanmasını engellemek için, üzerine şeker dökmeden önce kabaklarınızı pamuklu bir bez veya kağıt havlu ile iyice kurulayın.
Patlıcan kızartması veya yemeği yaparken, kararmalarını engellemek için pişirmeden evvel bir süre tuzlu suda bekletin. Pişirmeden önce yine kurulamayı unutmayın.
Et ve tavuklarınızı ızgarada pişirdiyseniz, servis etmeden önce bir 5 dakika kadar dinlendirin. Kurumamaları için pişirirken dinlendirme süresini de hesaba katın.
Hız ve pratiklik için tavsiyeler
Domateslerin kolay soyulmasını sağlamak için, 10-12 saniye kadar kaynar suya atın; ardından alarak hemen soğuk sudan geçirin. Böylece kabuklar zer gibi hemen çıkacaktır.
Haşlanmış patatesleri en kolay şekilde soymak için, 5 dakika kadar soğuk suda bekletmeniz yeterlidir. Sonrasında pratik şekilde kabukları kendiliğinden çıkar.
Humus tarzı tarifler için baklagillerin kabuklarını soymanız gerekiyorsa, yine kaynadıktan sonra soğuk suda bekletme işleminden geçirebilirsiniz.
Yumurtaların kolay soyulması için kaynatma suyuna biraz karbonat ekleyin.
Yemekleri mümkün olduğunca kapakları kapalı şekilde pişirin. Böylece hem yemeğin besleyiciliği korunur hem daha hızlı pişer ve dolayısıyla tasarruf ettirir.
Soğanları doğramadan önce yarım saat kadar buzdolabında bekletirseniz, gözleriniz yanmayacaktır.
Ellerinizdeki soğan, balık ve benzeri ağır kokuları geçirmek için elinizi limonla ovalayın.
İsrafa karşı tavsiyeler
Ekmeklerinizin daha geç bayatlaması için, onları sakladığınız kutuların içine birkaç tane küp şeker atın. Ekşi mayalı ekmekleri 3. günden sonra buzdolabında saklayın.
Kurubaklagillerin haşlama suyu vitamin deposudur, bunu asla dökmeyin. Mümkünse çorbalarınıza veya hamurlarınıza katın. Yağsız ve tuzsuz şekilde haşlandıysa, bitkilerinizi de bununla sulayabilirsiniz.
Salçanızın üzerinin küflenmesini engellemek için, üzerine yüzeyini kapatacak şekilde zeytinyağı dökün.
Benzer şekilde konserve balık ve etler de bir kez açıldıktan sonra taze kalsın istiyorsanız, yine üzerlerine zeytinyağı koyabilirsiniz.
Tek tek kalmış, rengi hafif dönmüş, hafif ezilip büzülmüş sebzeleri değerlendirmenin en güzel yöntemi onlarla türlü veya güveçler yapmaktır. Böylece hem bol vitaminli bir menünüz olur hem de hiçbir şey çöpe gitmez.
Reçelleriniz şekerlendiyse tencereye alıp az bir miktar suyla yeniden kaynatabilirsiniz.
Türk kahveniz her zaman taze kalsın istiyorsanız, paketinde bekletmeyin; temiz bir kavanoza alarak ağzı nem geçirmemesi için sıkıca kapalı şekilde buzdolabında saklayın.
Yumurtalarınızın tazeliğinden emin olamıyorsanız, suya batma yöntemini kullanarak kontrol edebilirsiniz. Yumurtalar bayatladıkça ağırlıkları azalır. Bu nedenle dibe batıyorsa taze, ortada duruyorsa halen yenebilir duruma, yüzeyde yüzüyorsa bayatlamış demektir.
Temizlikle ilgili tavsiyeler
Tahta kaşıklarınızın temiz ve sağlıklı kalması için belli aralıklarla elde sıcak suyla yıkayıp güneşte kurutun.
Özellikle yeşil yapraklı bitkileri ve çiğ yenecek sebzeleri yıkadıktan sonra bir süre sirkeli suda bekleterek iyice temizlendiklerinden emin olun.
Buzdolabındaki kokuları gidermek için karbonat birebirdir. Bir çay altlığına bir miktar karbonat koyarak, dolabınızın kuytu bir köşesine yerleştirin.
Buzdolabınızdaki yiyeceklerin ömürlerini uzatmak için, dolabınızın içinin her zaman temiz olduğundan emin olun. Düzenli aralıklarla kalmış, bayatlamış yiyecekleri ayıklayın.
Bakliyat dolaplarınızın ve çekmecelerinizin böceklenmesini engellemek için düzenli aralıklarla sirkeli suyla silin. Ayrıca kurubaklagil kavanozlarının ve poşetlerinin içine defne yaprağı da atabilirsiniz.
Mutfağınızdaki haşereleri uzak tutmak için, geldikleri yerlere tarçın serpin.
Bardaklarınızın rengi matlaştıysa, makinenizin parlatıcı kısmına sirke doldurarak, yüksek ısıdaki bir programda çalıştırın. Daha az sayıda barda söz konusuysa, manuel olarak sirkeli suda kaynatmayı da seçebilirsiniz.
Mutfakla ilgili daha fazla ilginç bilgi ve tavsiye arıyorsanız, Hayfene’yi Instagram’da da takip edebilirsiniz.